Felépülés a térdprotézis műtét után

Felépülés a térdprotézis műtét után

Kétségtelen, hogy egy ember életében az egészség és annak megőrzése az egyik legnagyobb kincs. Ezt az egészséget a legtöbb mozgásszervünknél gyorsan elveszíthetjük. Jó példa erre a térd.

Térdünket minden nap használjuk és megerőltetjük, ezért életünk során a térd ízület gyulladásának kialakulásának kockázata meglehetősen magas. A térdfájdalom, a porckopás, a merevség és a mozgáskorlátozottság gyakran a térdízületi gyulladás következménye. A térdfájdalom okai nemcsak a gyulladásra vezethetőek vissza, viszont jelentős részüket ez adja. Súlyos esetben a térdprotézis műtét enyhítheti a fájdalmat és helyreállíthatja a térdfunkciót, ha a térdünket súlyosan károsítja az ízületi gyulladás vagy sérülés. A térdprotézis műtét utáni átlagos felépülési idő körülbelül hat hónap, de akár 12 hónapba is beletelhet, amíg teljesen visszatérhetünk a fizikailag megterhelő tevékenységekhez. Bár a felépülési folyamat hosszú lehet, vannak olyan lépések, amelyeket megtehetünk a gyógyulási sebesség fokozása érdekében.

A térdprotézis egy hihetetlenül gyakori és sikeres eljárás. A térdprotézis műtéten átesett emberek több mint 90 százaléka jelentős javulást tapasztal a fájdalomban és a mozgásképességében. A legtöbb ember számára a térdprotézis visszaállítja a jó életminőséget, a függetlenséget, és lehetővé teszi, hogy olyan tevékenységeket végezzenek, amelyeket korábban élveztek. A felépülés azonban gyakran hosszú út. Ha térdműtétet tervezünk, íme néhány hasznos tudnivaló, hogy mit nem szabad a felépüléshez vezető úton.

Az emberek korábban azt hitték, hogy a térdprotézis műtét utáni súlyos fájdalmat egyszerűen át kell élni. Valójában a fájdalom megfelelő kezelése segít csökkenteni a kényelmetlenséget és felgyorsítani a gyógyulást. Mivel a fájdalom szubjektív, nagyon fontos, hogy pontosan leírjuk és meghatározzuk a fájdalom helyét és intenzitását. A gondozó csapatának tudnia kell, hogy a fájdalom állandó vagy időszakos-e, és többek között éles, bizsergő vagy égő.

Noha ésszerű némi kellemetlenségre számítani a térdprotézis műtét után, egy hatékony fájdalomcsillapító program jelentősen csökkentheti a fájdalom szintjét, és felgyorsíthatja a gyógyulást.

Az ízületi protézis műtétje utáni felépülés nem mindig könnyű, de amint az orvos azt mondja, hogy rendben van, talpra állhatunk, ez segíthet a felépülésben. A séta segít megelőzni az olyan szövődményeket, mint a vérrögképződés, javítja a keringést, és egészségesen tartja az ízületeket. A műtét után nem kell megvárnunk, amíg hazatérünk a kórházból. A legtöbb beteg már a kórházban elkezdhet járni.

A fizikoterápia a térdprotézis műtét utáni felépülés döntő része. Otthon és a rehabilitációs klinikán egy fizikoterapeuta olyan gyakorlatokat mutat be, amelyek elősegítik a térd gyógyulását. Még akkor is, ha jól érzzük magunkat létfontosságú, hogy folytassuk az előírt fizikoterápiát, mivel ez felgyorsíthatja felépülésünket. A fizikoterápia segít megerősíteni a lábunkat, segít a járásban, és helyreállítja a térdízület mozgását.

A térdprotézis műtéthez, hasonlóan a csípőprotézis műtéti beavatkozásához leggyakrabban rugalmas ragasztóanyagot használnak, ez az anyag a csontcement. A csontcement olyan ragasztó, amely szilárdan és rugalmasan képes megkötni a mesterséges endoprotéziseket az ízülethez. A csontcementtel végzett beavatkozás lehetővé teszi a protézis gyors beépülését, ezzel is elősegítve a gyors felépülést.