A derékfájás oka fertőzés is lehet

A derékfájás oka fertőzés is lehet

A derékfájás sajnos gyakori panasz napjainkban, aminek számtalan oka lehet, sőt a kiváltó ok megtalálása nem is annyira egyszerű. Lehet a derékfájdalom okai között olyan, amit mindenképpen érdemes kizárnunk, egyrészt mert súlyos következményei lehetnek, ha nem kezeljük megfelelően, másrészt ezek az okok időben elkezdett és szakszerű kezeléssel gyógyíthatóak, így a derékfájás megszüntethető a Gerincterápia segítségével.

A derékfájás oka lehet valamilyen fertőzés is, bár tény, hogy az esetek többségében nem ez áll a fájdalom kialakulása mögött. Fertőzéses esetekben a mozgásszervi kezelések és módszerek általában nem hatékonyak, ilyenkor magát a fertőzést kell kezelni, aminek megszűnésével annak tünete, a derékfájdalom is eltűnhet. Ugyanakkor ha nem kezeljük a fertőzést, akkor további tünetek is jelentkezhetnek. Milyen fertőzések okozhatnak derékfájdalmat?

Húgyúti fertőzésre, vesebetegségre gyanakodhatunk ha a derék egészen magasan fáj és gyakran nem középen, hanem akár egyszerre két oldalt. Fontos, hogy felismerjük ezt a jellegzetességet, hogy mielőbb elkezdődhessen a kezelés és megelőzhető legyen a vesék további gyulladása, károsodása, fájdalma. Van olyan súlyos gerincbetegség, ami jellemzően húgyúti vagy bélfertőzés után kezd kialakulni, így ha ilyen betegség után jelentkezik a derékfájdalom, azt alaposan ki kell vizsgáltatni.

Akár a COVID is okozhat derékfájdalmat, kétféle módon is. A fájdalom jelentkezhet a fertőzés alatt, de megjelenhet szövődményként a fertőzés után is. Előbbi tünetei általában a gyógyulással párhuzamosan elmúlnak, míg utóbbiak sajnos maradnak. Ennek egyik oka a fertőzés alatti gyulladt állapot, a másik, a megszokottól hosszabb fekvő helyzetet követő újbóli aktivitás. Ez az aktivitás gyakran túlzottan megterhelő a legyengült derék számára.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a derékfájást láz is kíséri. Ez utalhat a gerinc szöveteinek fertőzésére is. A legtöbb fertőzés okozta derékbántalom pihentetésre rosszabbodik illetve más kísérő tünetekkel is jár. Az egészség megőrzése fontos, így mindenképpen érdemes kizárni a derékfájás okai közül a fertőzéseket. Ha ennek gyanúja felmerül, keressük fel orvosunkat.