Mérföldkövek a pelenka rövid történetében

Mérföldkövek a pelenka rövid történetében

A pelenka története viszonylag összetett, mivel a különböző kultúrák, különböző éghajlaton, a világ különböző részein a saját pályájukat követték. Az ősi pelenkák, Japánban a környéken elérhető természetes anyagokból készültek, míg az indián pelenkák fűből és nyúlbőrből álltak. Melegebb éghajlatokon a babák semmit sem viseltek a fenekükön. A család egyik leghasznosabb segítőjének, a pelenkának kalandos útja volt napjaink polcaira.

Az 1800-as évek elején Európában és az iparosodott világ nagy részében a szülők csecsemőik körül megfeszített ruhákat kezdtek használni a bútorok és tárgyak védelmére.

Az 1800-as évek végén biztosítótűkkel próbálták rögzíteni a szövetdarabokat, de azok hibásak voltak, és az anyag gyakran szivárgott.

Az 1900-as évek elején az otthoni pelenkázás sokkal népszerűbb lett. Szorosan szőtt szövetet gyakran használtak a rosszul illeszkedő nadrágokhoz. Azok a szemetesek, amelyekben ezeket a régi pelenkákat tárolták, gyakran bűzlöttek, és tele voltak baktériumokkal. Az első eldobható pelenka az 1942-es svédországi Paulistróm nevéhez fűződik.

1946-ban Marion Donovan megalkotta az első műanyag huzatot az eldobható pelenkák számára.

1948-ban a Johnson & Johnson az első olyan vállalat, amely eldobható pelenkacsomag értékesítésébe kezd.

1961-ben a Procter és a Gamble megváltoztatja a pelenka történetét a Pampers kiadásával. Vic Mills a pelenka feltalálója, aki akkor találta ki a koncepciót, amikor valami kényelmeset tervezett unokájának.

Az 1970-es évek elején az eldobható pelenkákra rákerült a többször nyitható és zárható szalag.

Az 1990-es évek elején a textilpelenkák visszatértek. A Motherease ruhával pelenkákat kezdett árulni az Egyesült Államokban és Kanadában. A textil pelenkák egyre több felhasználót tudhattak maguk mögött.

20 évvel később, 2014-ben forradalmasították a textil pelenkák tisztításának lehetőségét. Egyre népszerűbbek lettek a szövetpelenkák és a környezet napos oldalán új szülők tömegei álltak be a fenntarthatósági mozgalmak oldalán kiállva használják és népszerűsítsék a szövet pelenkákat.