Mennyi a borravaló ha a költöztetés Budapest területén történik?

Mennyi a borravaló ha a költöztetés Budapest területén történik?

A vidékről fővárosba költözés nehézkes tud lenni. A költöztetés Budapest bármely kerületébe más és más kihíváokat rejt magában. Ezért az időpont kitűzése előtt érdemes lehet felmérni a terepet és megnézni, hogy egyesek cégek milyen feltételekkel vállalják a költöztetés Budapest különböző kerületeibe.

A költözés befejeztével érdemes honorálni azoknak a szakembereknek a idejét és tudását, akik zökkenőmentesen lebonyolították a költöztetés Budapest területére. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy pontosan mekkora összeggel érdemes honorálni a költöztetők segítségét a csomagolás, dobozok pakolása és az autó háztól házig vezetése között, akkor érdemes a következőket figyelembe venni:

  • a mozgatás nehézsége
  • a szolgáltatás minősége
  • a költözés mérete

Noha a költözés befejezéséig nem fogjuk tudni, mennyire figyelmesek és gondosak a költöztetők, érdemes előre félretenni készpénzt, hogy felkészüljünk ha elismerést érdemel a munka.

Az általános ökölszabály költözéseknél az, hogy a borravalót a teljes költözési költség egy százalékára kell alapozni, 15-20% az iparági átlag.

Többszintű megközelítést javasolt attól függően, hogy nagy költözést, közepes méretűt, némi kihívásokkal járó költözést vagy kis helyi költözést vezényel le a cég.

Nagy és távolsági költöztetés esetén a borravaló az ár 20%-a, míg kisebb mértékű mozgás esetén ez a rész az ár körülbelül 15%-a.

Érdemes még figyelembe venni a költözés bonyolultságát is a borravaló kalkulálásakor. Például, ha nagymamánk zongoráját fel-le mozgatták a szakemberek a lépcsőn és városokon keresztül, az okot adna a komoly fizikai munkájuk elismerésére és megmagyarázza az emelt borravalóra való jogosultságot.

A legtöbb professzionális költöztető cég rendelkezik olyan eljárásokkal, amelyek biztosítják, hogy a költöztetőik minimális szintű szolgáltatást nyújtsanak. Sokan képzést és személyre szabott segítséget is kínálnak, hogy megkülönböztessék őket iparági társaiktól.

Amikor a borravaló odaítéléséről döntünk érdemes odafigyelni arra, hogy a költöztetők megjelennek-e időben, esetleg késés esetén időben jelzik-e, hogy mikorra számíthatunk az érkezésükre.

Díjazandó esemény lehet az is, ha a költözés befejezése a vártnál rövidebb ideig tart és a költöztetők segítenek kipakolni és összeszerelni a bútorainkat.

Végül azt is mindenképp vegyük figyelembe, hogy tudnak-e teher liftet használni a költöztetők, esetleg kénytelenek-e lépcsőket mászni.