A duguláselhárítás alapvető kérdése a dugulás pontos helyének feltárása

A duguláselhárítás alapvető kérdése a dugulás pontos helyének feltárása

Az, hogy a duguláselhárítás egyik legfontosabb kérdése, hogy pontosan hol is helyezkedik el a hálózaton belül az akadály, egészen addig nem szokott felmerülni valós kérdésként, amíg biztosak vagyunk abban, hogy mi okozza a problémát. Ugyanekkor jelentkezik egy nem kevésbé jelentős kérdés: tudjuk-e biztosan, merre haladnak az épületben vagy telkünkön a csatornák, ismerjük-e az egyes rákötéseket.

A duguláselhárítás Budapest és agglomerációja területén változatos helyzeteket takar, számtalan típusú gonddal kell megküzdenie a szakembereknek. A belváros korábbi nagypolgári lakásainak felosztásával több helyen kaotikus és nem könnyen követhető vezetékrendszer jött létre, míg a kertes házas övezetekben a különféle bővítések, toldások alakítottak ki egyedi és nem feltétlenül megfelelően dokumentált csatornahálózatot. Modern technológiával a probléma helyének meghatározása, a hálózat nyomvonalának megismerése minden esetben lehetséges és a duguláselhárítás a lehető legkisebb beavatkozással hatékonyan elvégezhető.

A csatornarendszer dugulással kapcsolatos problémái nem feltétlenül ott okoznak gondot, ahol a dugulás maga elhelyezkedik. Szivárgás, szaghatás vagy szennyvíz megjelenése nemkívánatos helyeken szintén annak a jele, hogy dugulás lépett fel a csatornarendszerben. Társasházak esetében gyakran előfordul, hogy a közös vezetékrendszerben lépett fel a probléma, esetleg másik lakásban történt olyan átalakítás, ami közvetve vagy közvetlenül okozhatta a dugulás kialakulását.

A dugulás helyének és környezetének pontos meghatározása nem csak az adott elakadás feloldásának alapfeltétele, hanem a kialakulásának okát is feltárhatja. A csatornatisztító szolgáltatás igénybevétele után így magunk is tehetünk az újbóli dugulás kialakulása ellen. A nyomvonal feltérképezése ugyanakkor nem csak konkrét dugulás esetén hasznos. Új rákötés kialakításakor érdemes ismernünk a rendszer egészét, tisztában lennünk a meglévő csőrendszer elhelyezkedésével és kapacitásával, annak érdekében, hogy a későbbi problémák megelőzhetőek legyenek, vagy azok fellépésekor könnyebben tudjuk orvosolni azokat.