Egy étterem vagy egy élelmiszerbolt nyitása tetemes teendővel jár együtt, komoly üzleti tervet igényel és minden tekintetben alapos felkészülést. A megfelelő engedélyek beszerzésére nagy gondot kell fordítanunk, hiszen kizárólag az kap zöld utat, aki az összes előírt kritériumnak eleget tesz. Ebbe beletartozik többek között a dokumentáció elkészítése, vagy a berendezésre, illetve a technológiára vonatkozó összes jogszabály betartása.
Amint megtaláltuk az ideális helyszínt, ahol helyet kap az általunk üzemeltetni kívánt projekt, célszerű felkeresnünk egy olyan szakembert, aki segít nekünk elrendezni minden szempontot, ami a haccp irányelveit érinti.
Sokan esnek abba a hibába, hogy csupán akkor lépnek ezen a téren, ha már a hatóság figyelmezteti őket a mulasztásra. Rengeteg kiadást megspórolhatunk azáltal, ha komolyan vesszük az élelmiszerbiztonsági szabályokat és időben eleget teszünk a haccp tanúsítvány elrendezésének.
A HACCP a technológiai leíráson túl érinti az áru- és személyforgalom szabályozását, valamint az általunk kiválasztott épületre vagy helyiségre vonatkozó érintésvédelmi szabályzat, illetve a tűz- és munkavédelmi szabályzat dokumentumait.
Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy kire bízzuk a haccp dokumentáció elkészítését és az egyéb ezzel járó kötelezettségeket. Magas fokú hozzáértésre és megfelelő képesítésre van szükség ahhoz, hogy valaki felkészíthessen minket az esetleges hatósági ellenőrzésekre. A megbízható szakmai kézből kiadott tanúsítvány összeállítására mindenkor a HACCP alapelvei az irányadóak.
A szolgáltatás segít feltárni az összes olyan szempontot, ami egészségügyi kockázatot jelenthet. Így elejét vehetjük a hiányosságoknak, hiszen időben megtudjuk, miről kell egészen pontosan gondoskodnunk. A tanúsítvány alapját a Magyar Élelmiszerkönyv követelményei biztosítják, ezért az elkészített haccp 100%-ban megfelel a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak.
Azáltal, hogy mindennek eleget teszünk, nyugodtan koncentrálhatunk a nyitással kapcsolatos egyéb teendőkre, nem kell attól tartanunk, hogy bármiben hibát vétünk majd az előkészületek során.